Kirjanpitoaineisto

 
 

Mikä on tosite?

  • Tiliote

  • Myyntitositteet (esim. myyntilaskut, käteiskassaraportti, myyntiraportti esim. iZettlestä, Checkoutista)

  • Ostotositteet (esim. ostolaskut, kuitit käteis- tai pankkikorttiostosta)

  • Muut tositteet (esim. verottajan kirjeet, vakuutusyhtiön kirjeet ja laskelmat, vuokrasopimus)

Kirjanpitoaineiston toimitus:

Kirjanpitoaineiston voi toimittaa meille sähköisiä kanavia käyttäen; mobiilisovellus eTaskun avulla otat helposti kuvat heti kuitin saatuasi, tai vaihtoehtoisesti voit toimittaa Google Driven tai Dropboxin kautta. Taloushallinnon ohjelmistona käytämme Finago Procountoria, joten mikäli sinua kiinnostaa täysin sähköinen taloushallinnon ohjelmisto, josta hoituu myös laskutus ja palkanmaksu, voimme katsoa yhdessä, mikä ohjelmistopaketti sinulle sopisi parhaiten.

Tiliote:

Tiliotteen haemme pääsääntöisesti suoraan pankista konekielisenä (tästä tehdään pankin kanssa erillinen sopimus). Mikäli haluatte toimittaa tiliotteen erikseen tai sitä ei jostain syystä pankistasi saa (esim. Holvi ei toimita konekielisiä tiliotteita suoraan ohjelmistoon), sen voi toimittaa meille sähköisesti Excelinä ja PDF:nä valitsemaamme kanavaa pitkin.

Toimitusaika:

Kirjanpidon tositteet tulee toimittaa meille aina seuraavan kuukauden 10. päivään mennessä. Esimerkiksi lokakuun tositteet toimitetaan viimeistään marraskuun 10. päivään mennessä, tai jos olet arvonlisäveron neljännesvuosi-ilmoittaja, loka-joulukuun tositteet toimitetaan tammikuun 10. päivään mennessä. Kun toimitat ajoissa tositteet, takaamme kirjanpidon valmistumisen määräaikaan mennessä. Määräpäivä on varmistus siitä, että saamme hoidettua asiakkaidemme kirjanpidon ajallaan – jos aineisto on myöhässä, emme välttämättä ehdi tekemään kirjanpitoa ja jättämään arvonlisäveroilmoitusta ajallaan.

Tärkeää tietoa tositteista:

  1. Jokaisen tositteen on aina liityttävä liiketoimintaan.

  2. Jos tositteesta ei käy ilmi, mikä tuote tai palvelu on kyseessä, kuittiin täytyy merkata lisätietoja tai laittaa kirjanpitäjälle tositteiden toimittamisen yhteydessä viestillä lisätietoa.

  3. Tosite pitää olla yrityksen nimellä. Esim. jos yrittäjä ostaa tietokoneen, kuitissa on oltava yrityksen tiedot, eikä vain yrittäjän.

  4. Tarkista, että tositteessa näkyy arvonlisävero verokannoittain. Kun ostat pankkikortilla, niin huolehdi, että otat talteen myös myyjän antaman kuitin, eikä vain maksupäätteestä tulostuvaa kuittia, koska jälkimäisessä ei ole alveja ja tuotteita eriteltynä. Muista myös lisätä maksumuistutus-tositteen mukaan alkuperäinen lasku, sillä maksumuistutuksissa ei yleensä ole eriteltynä alkuperäisen laskun tuotetietoja ja arvonlisäveroa.

  5. Säännöllisisistä samansuuruisista tapahtumista riittää yksi tosite, mikäli tositteesta ilmenevät tulevat summat ja eräpäivät (esim. vuokra).

Tilitoimiston velvollisuudet:

Kun olemme saaneet tarvittavat kirjanpidon tositteet, teemme niiden pohjalta kirjanpidon ja sen lähetämme oma-aloitteisten verojen ilmoituksen eli ALV ja TAS-ilmoituksen. Lähetämme sinulle sähköpostilla kirjanpidon raportit (tuloslaskelma ja tase), sekä ilmoitamme verojen maksutiedot ja eräpäivän. Mikäli tositteissa on puutteita, tai muuta epäselvää, niin olemme teihin yhteydessä.

Katso, miten kirjanpidon tekeminen onnistuu yhteistyössä Bullet Taloushallinnon kanssa.

 

Tietopankin muut aiheet: